Så startar man en kennel

Kennel

Intresserad av att starta en kennel? Säkerställt att du har tillräckligt med tid, engagemang och pengar? Har du ett tydligt och formulerat syfte med den tilltänka uppfödningen? Då kommer här några tips på vägen mot att starta en kennel.

Börja med att lägga ner mycket tid på att forska om den ras och rasgrupp som du är intresserad av. Bli expert på rasen och de olika linjer, det vill säga individer och släkter inom rasen, som finns. Blunda inte för eventuella hälsoproblem utan var ärlig mot dig själv för att jobba för friska hundar. Dyker det upp problem senare i aveln så är hundarnas hälsa viktigare än att aveln fortskrider.

Gå en, gärna flera, uppfödarutbildningar hos exempelvis Svenska Kennelklubben. Gå olika typer av kurser och lär dig så mycket som möjligt både om uppfödning och hundar i allmänhet. Lyssna till de med erfarenhet men lär dig också att sålla bland tips och råd. Hos Svenska Kennelklubben registrerar du ett kennelnamn. Tänk även på att du har bra försäkringar. Det finns exempelvis avelförsäkring till tiken och sedan bör valparna vara dolda fel-försäkrade. Lägg ner tid på att ringa runt och prata med olika försäkringsbolag. Olika bolag passar bra för olika behov och raser.

Kom ihåg att planera din kennelverksamhet och att hundarnas välbefinnande alltid kommer i första hand! Lycka till med starten av din kennel!