Ha alltid ett mål med aveln

Hund och ägare

Det är mer att se över än vad många inser när det kommer till avel. Även om du tror att din hund kommer bidra till bra avkomma, är så inte alltid fallet om parningen sker med fel individ.

Du tycker kanske att du har världens finaste, trevligaste och på alla sätt och vis bästa hund. Du vill gärna ta valpar från din hund eftersom du är övertygad om att valparna kommer bli minst lika underbara. Du kanske till och med vill behålla en avkomma själv. För en seriös avel räcker det dock inte riktigt till som mål med aveln. Grundliga hälsotester bör göras på både tik och hane och hundarna bakåt i släktledet bör kontrolleras för exempelvis sjukdomar och inavelsgrad. Mentaltestar och meriteringar visar att hunden har andra kvaliteter än bara att vara en fantastisk familjehund – även om det kanske räcker gott för dig.

Aveln ska gynna inte bara dig själv utan rasen som helhet och kommande generationer. Därför bör du formulera dina mål med just din avel som går i ett led för att utveckla rasen. Beroende på vilken ras man har riktat in sig på kan olika komponenter ligga i fokus, men du bör oavsett formulera ett mål som kombinerar dina egna, personliga visioner med rasens och individernas bästa. Det kan exempelvis handla om att man vill föda upp sunda och friska hundar med bra mentalitet och arbetsvilja som följer den rasstandard som finns. När du har formulerat ditt mål med aveln så är det viktigt att det blir en naturlig del i avelsarbetet, och att du arbetar aktivt på olika sätt för att nå målet eller målen.