3 viktiga saker att tänka över innan man startar kennel

Kennel

För den som är intresserad av att starta kennel finns mängder faktorer att tänka på och förbereda, men här kommer tre särskilt viktiga saker att tänka över!

1. Först och främst, och det allra viktigaste, är att du noga tänker igenom vilket eller vilka syften du har med uppfödningen. Det räcker inte med att man tycker att man har en fin och trevlig tik utan kennelverksamheten bör gynna rasen.

2. Ställ dig frågor som: Har jag ekonomi och tid nog för att starta en kennel? Intresse och engagemang? Det kostar mer pengar än man kan tro och tar betydligt mer tid än man kan föreställa sig. Åka på utställningar, leta lämpliga linjer och individer, köpa in hundar som gynnar utvecklingen i aveln, köpa bra foder och tillbehör, veterinärkostnader, parningar, meriteringar av olika slag, buffert för oförutsedda händelser och så vidare – det går åt tid, pengar och engagemang.

3. Sist men inte minst behöver du tänka över om du har tillräckligt med kunskap, både om rasen du är intresserad av och hundar generellt. Man bör ha en lång och gedigen erfarenhet av hundar och sin tilltänkta ras för att starta kennelverksamhet. Saknar du kunskapen som krävs kan det vara en bra start att hitta en kennel att hjälpa till på för att skaffa dig erfarenhet. Svenska Kennelklubben har dessutom bra uppfödarutbildningar.