Populära hundraser

Golden retriever

Listan över de mest populära hundraserna i Sverige står sig ganska lik från år till år med några mindre förändringar över tid. Dessutom kan man se variationer i popularitet beroende på var man bor i landet. Har en ras varit med i en film eller TV-serie så tenderar den att öka i popularitet, likaså om en ras förknippas med en kändis.

Svenska Kennelklubbens senaste redovisning 2015 visar att rasen där flest registrerade hundar finns är Labrador retriever som under flera år legat på en stabil förstaplats. På andra plats kommer jämthunden, en av Sveriges nationalraser, som har fått ett riktigt uppsving. 2014 klättrade den upp på topp 3-listan för första gången någonsin. Tredjeplatsen tar Golden retriever, en ras som under många år varit en mycket populär ras, inte minst som familjehund.

En ras som under många år toppade som favorithund är schäfern, men rasen har under de senaste åren minskat något i popularitet och ligger under 2015 på en 4:e placering. Bland hundarna som ofta används som sällskapsraser toppar bland annat chihuahua, både långhårig och korthårig, fransk bulldogg, bichon havanais och mops. Hos Svenska Kennelklubben kan man årligen följa statistik över antal registrerade valpar i varje ras och rasgrupp, samt vilka nya raser som registreras i landet.