Avla för ett specifikt syfte

Cocker Spaniel valpar

När man frågar olika uppfödare varför de sysslar med avel så kan man förvänta sig att man får en hel del olika svar. Några vanliga anledningar kan vara att man älskar sin ras, brinner för just den rasens utveckling eller rasgruppen i stort, att man har bra avelsmaterial som man vill använda sig av och att man vill bidra med någonting specifikt till rasen. Det är viktigt att man innan man startar sin avelsverksamhet börjar med att fundera igenom syftet eller syftena med aveln.

De flesta seriösa uppfödare har fokus på att ta fram bra, friska och rastypiska hundar som fungerar både fysiskt och mentalt. Olika raser tampas med olika hälsoproblem och det gäller att lägga en stor skopa energi på att förebygga ohälsa av olika slag.

Förutom allt detta så kan det finnas de som har ett fokus på att exempelvis få fram bra familjehundar, eller tävlingshundar. Man kanske lägger tyngdpunkt på en specifik färg eller färgteckning som man tycker om. Oavsett vilka intressen man har så bör hundarnas hälsa och rasens positiva utveckling ligga i framkant vid avelsarbetet och man bör vara medveten om att ett bra avelsarbete kräver en hel del tid, tålamod, engagemang, kunskap och pengar.