Hur väljer man ras?

Olika raser

Vid val av ras så finns det en hel del att tänka på. Först och främst så behöver man fundera igenom sin livsstil och intressen. Vill du ha en hund enbart som sällskap hemma i soffan så kan en mindre sällskapsras passa bäst, även om hundar i den rasgruppen förstås också behöver både fysisk och mental stimulans. Om man vet att man kommer vara väldigt aktiv och träna sin hund på något sätt så kan en mer arbetande ras passa bra.

Hundar är individer med olika, personliga egenskaper men inom de olika raserna finns typiska karaktärsdrag som blivit framavlade under lång tid. En hund som är avlad för att skälla, exempelvis isländsk fårhund som är avlad för att driva djuren den vallar med hjälp av skall, är kanske inte lämplig för en person som har svårt att stå ut med en hund som har mycket ljud för sig. En vallhund är avlad för att valla och en jakthund är avlad för att jaga.

Dessa hundar kommer inte trivas som soffpotatisar på heltid. Det är onödigt att köpa en hund som har typiska drag som man försöker träna bort, när det finns så många andra raser att välja på. Är man förtjust i pälsvård finns många hundraser som kräver det och vice versa.

I Sverige finns över 300 godkända hundraser hos Svenska Kennelklubben och sett över hela världen finns ännu fler. Läs massor, besök uppfödare och prata med olika erfarna hundmänniskor för att bilda dig en uppfattning om de raser du är intresserad av!