Ta hand om hunden i sin frånvaro

3172141-rottweiler-portrait

Idag är det många hundar som lämnas ensamma hemma, eller endast tillsammans med andra husdjur, medan husse och matte är på jobbet. Det är många som fått erfara problem med detta då hunden ofta blir rastlös, nervös och upprörd över att vara ensam hemma så länge. Men det finns sätt man kan undvika, eller åtminstone lindra, dessa problem.

Hundhotell

Kanske det bästa sättet att försäkra att hunden har det bra när man inte kan vara hemma med den är att använda sig av ett hundhotell, speciellt om man måste vara borta längre än en arbetsdag.  På grund av att fler och fler hushåll inte har någon som stannar hemma under dagen har det blivit vanligare och vanligare med hundhotell. Så pass att kända personer som pokerproffset André Akkari har startat eget hundhotell.

1124137-little-dogs

Många hundhotell har valt att sköta sin verksamhet på gårdar och liknande där hundarna får chans att springa omkring utanför storstadsmiljöer och får chans att möta andra hundar utanför stressfulla områden.

Dagmatte/daghusse

Ett annat populärt alternativ som många använder sig av är att låta en person se till att ens hund får mat, vatten och minst en promenad varje dag. Detta är vad man vardagligt kallar antingen för dagmatte eller daghusse och de löser oftast de flesta, om inte alla, problem som annars dyker upp när hunden inte får träffa sin riktiga matte eller husse förrän de kommer tillbaka från jobbet.

10548986-hunddagis

På sajten Hundpassen kan man hitta och boka en hundvakt, alla där är privatpersoner som skapat en profil och angett vilka dagar och tider de är lediga. De får även sätta sitt eget arvode och varje person som anlitar dem kan sedan lämna omdöme för alla andra som kan vara intresserad av att använda dem för att passa hunden sin.

Skillnader mellan hundraser

Man kan hitta ganska stora skillnader på tolerans bland olika hundraser, en del raser blir betydligt mer beroende av sin familj och blir mycket snabbare orolig när de lämnas ensamma eller bara är borta från familjen ett tag. Sådana hundar kan reagera på oberäkneliga vis när de är själv och kan börja skälla, bita på saker eller till och med utföra sina behov inomhus. Är man i skedet att skaffa en hund kan man ta en titt på en lista över hundraser som generellt sett klarar sig bättre att vara ensam hemma, den finns på DogTime.com.

Tips och trick

Alla bor ju dock inte i närheten av ett hundhotell eller i ett tillräckligt tätbefolkat område för att lätt kunna hitta en hundvakt. Då får man se till att använda några knep som kan minska problem som annars kan uppstå.

Till att börja med är det bäst att se till att hunden får motion och helst tröttas ut innan man åker till jobbet. När de får motion så kommer de vara mindre mottagliga för stress och ångest.

Sedan är det viktigt att hunden har en plats i hemmet som den verkligen ser som sin egen, detta är en plats som den känner sig säker att gå till i alla situationer.

11352410-dog-sleeping

Om ens hund har en tendens att skälla vid fönster kan det vara en bra idé att se till att hunden inte har samma möjlighet till detta genom att sätta upp något framför fönsterna, dra för gardiner eller persienner eller liknande.

Hunden måste även kunna sysselsätta sig med något så att den inte bara ligger hemma och väntar. Det finns en rad olika leksaker som man därför kan ta hjälp av, allt från tuggleksaker till aktiveringsleksaker. Vissa av dessa kan dessutom belöna hunden med mat eller andra godbitar när de lyckas med att lösa pusslet eller liknande.