Omvårdnad av valparna

Valp

När valparna äntligen har kommit är man förstås överväldigad och vill kanske ingenting annat än att plocka upp de förtjusande små liven. Man bör dock låta tiken och valparna vara i fred så mycket som möjligt de första två veckorna för att valparna ska knyta an med sin mamma och för att inte utsätta tiken för onödig stress.

Det du bör vara observant på är att tiken tar hand om valparna, håller dem rena och låter alla äta. Även om det kan förekomma viktskillnader mellan valparna så bör alla öka i vikt. Skulle någon valp inte öka i vikt som den bör kan stödmatning behövas.

När valparna är ungefär tre veckor kan de flytta tillsammans med mamman till en del i hemmet där det är mycket aktivitet för att de ska vänja sig vid olika ljud, synintryck, dofter, människor och andra djur. Miljöträning och social träning är A & O för hundvalpar. De bör träffa olika människor och gärna olika hundraser. Man kan gärna ta med sig valparna ut i trädgården och ibland på en tur i bilen. Hantering och kloklippning är viktigt att träna på. Se till att ge ett bra foder när det är dags att börja med smakportioner, för att senare övergå till att äta helt själva. Valparna ska dessutom avmaskas och vaccineras, och innan flytt till sina nya hem ska de genomgå en veterinärbesiktning. Kom ihåg att skaffa en bra försäkring som innehåller dolda fel-försäkran.